PO 25 LETECH PUTUJE FORMELA CUP ZNOVU DO ŽULOVÉ

V pátek 18. března se uskutečnil v Javorníku 27. ročník Formela Cupu – Memoriálu Romana Mroska, tradičního fotbalového turnaje pro žáky 1. stupně základních škol z Jesenicka. Turnaj se koná každoročně již od roku 1994, v posledních dvou letech se bohužel neuskutečnil kvůli pandemii. V letošním roce se ale vrátil znovu do starých kolejí a nabídl mladým fotbalistům krásný sportovní zážitek.

Za dobu, kdy se turnaj koná, se jej zúčastnilo mnoho talentovaných mladých sportovců, kteří byli nejlepšími hráči či střelci turnaje a dnes to dotáhli do nejvyšších pater fotbalu. Aktuálně tak můžeme vidět například Petra Ševčíka a bratry Pudilovy hrát za pražskou Slavii či Jana Kadlece a Ladislava Krobota v druhé nejvyšší soutěži. Ukazuje se tak, že Jesenicko dokáže produkovat velké množství talentů. Perličkou turnaje je fakt, že v roce 2003 vyhrál Formela Cup Vladimír Coufal, což je aktuálně hráč West Hamu United. Na jubilejní 10. ročník se totiž výjimečně představila jako host ZŠ Ostrava, J. Šoupala.

Letošního ročníku se zúčastnilo 13 týmů, které předváděly skvělé výkony, které vyvrcholily napínavou vyřazovací částí. Mezi překvapení turnaj jistě patřil tým Bernartic, který se po velmi dobrých výkonech prokousal až do semifinále, bohužel to ale nakonec na stupně vítězů nestačilo, a to také kvůli prohře s domácím Javorníkem, který se potřetí za sebou probojoval mezi top 3 týmy.  Podobně překvapilo družstvo z Kobylé, které se turnaje zúčastnilo vůbec poprvé a hned se probojovalo do čtvrtfinále, kde zle potrápilo pozdějšího vítěze z Žulové. Ti po většinu zápasu prohrávali a rozhodli o postupu až pár vteřin před koncem zápasu.

Finále nabídlo souboj dvou týmů, které od začátku turnaje ukazovaly svou vysokou kvalitu. Žulovou táhl nejlepší hráč turnaje Michael Kadlec (9 branek) spolu s Vojtěchem Šarmanem (12 branek) a Zlaté Hory pak nejlepší střelec turnaje Patrik Turza (13 branek). Samotné finále lépe zvládli hráči ze Žulové, kteří vyhráli zaslouženě 4:1. A tak si mohli podruhé v historii turnaje odvést putovní pohár.


Závěrem patří velké poděkování všem organizátorům turnaje a Základní škole Javorník, bez jejíž pomoci by nebylo možné turnaj uspořádat.  

Semifinále:
ŽULOVÁ – BERNARTICE 4:0 (Šarman V. 3, Kadlec M.)                    
ZLATÉ HORY – JAVORNÍK 3:0 (Turza P. 2, Chlopčík Š.)                      

O  3. místo:
JAVORNÍK – BERNARTICE 6:0 (Jurič J. 2, Kozel A. 2, Šimíček J., Pokuta R.)                     

Finále:
ŽULOVÁ –ZLATÉ HORY  4:1 (Kadlec M. 3, Mičák A. – Kralík O.)