JESENIČTÍ SI ODVEZLI POHÁR PRO VÍTĚZE 25. ROČNÍKU FORMELA CUPU

V pátek 23. března se uskutečnil jubilejní 25. ročník Formela Cupu – Memoriálu Romana Mroska, tradičního fotbalového turnaje pro žáky 1. stupně základních škol. Vítězem se stal jesenický tým, který se tak po několika hubenějších letech opět vrátil na vrchol.

Stejně jako v posledních letech hostila Formela Cup javornická sportovní hala, která vytvořila malým fotbalistům a fotbalistkám perfektní zázemí. Po úvodním slovu starosty města Javorníku Jiřího Jury odstartovala skupinová fáze turnaje, která rozdělila 11 účastníků na dvě skupiny, ze kterých postoupily vždy dva nejlepší týmy. Ve skupině A nakonec o postupujícím muselo rozhodnout skóre vzájemných zápasů mezi prvními třemi družstvy, které nakonec bylo nepříznivé pro tým České Vsi, který tak vlastně po jediném nevydařeném utkání zůstal těsně před branami bojů o obhajobu loňského titulu. Naopak do dalších bojů postoupil tým z Jeseníku a Bělé pod Pradědem. Ve druhé skupině pohledný fotbal předvádělo družstvo z Mikulovic, ale díky špatné koncovce a možná i troše smůly skončilo ve skupině až čtvrté, naopak Vidnava a domácí Javorník se se skupinovou fází vypořádali skvěle a postoupili mezi nejlepší čtyři.

Boje o medaile byly nesmírně vyrovnané, kromě finále všechny zápasy rozhodovaly až pokutové kopy. Třetí, bronzovou pozici nakonec urvali domácí z Javorníku, kteří tak potěšili své místní fandy. Ve finále pak velkou bitvu rozhodl těsně před koncem nejlepší hráč turnaje Karel Zelinka ve prospěch hráčů z Jeseníku. Ti se tak po několika letech, kdy zůstávali bez medaile, znovu vrátili na stupínek nejvyšší. Smutnit nemusel ani tým z Bělé pod Pradědem, který poprvé v historii obsadil medailovou pozici a potvrdil tak svůj kvalitativní posun z týmu, který dlouhodobě končil na chvostu startovního pole, po tým sahající na příčky nejvyšší. 

Formela Cup si za dobu svých pětadvaceti ročníků vydobyl pevné místo ve sportovním kalendáři jesenického regionu, za čímž stojí každoroční úsilí velkého množství lidí. Letos je potřeba kromě týmu organizátorů a ZŠ Javorník poděkovat také sponzorům turnaje, kterými byli Woox a Adrenalin park Česká Ves.