ZŠ Česká Ves vyhrála poprvé Formela Cup

V pátek 27. března se uskutečnil 22. ročník Formela Cupu, tradičního fotbalového turnaje pro žáky 1. stupně základních škol. Vítězem se stal tým z České Vsi, který dokázal na čtvrtý pokus proměnit svou finálovou účast ve vítězství.
Formela Cup znovu po 15 letech hostilo město Javorník, místní základní škola poskytla malých fotbalistům kvalitní zázemí a turnaj tak mohl navázat na předchozí úspěšné roky. Turnaj zahájil úvodním slovem starosta města Javorníku Jiří Jura, který převzal záštitu nad letošním ročníkem.

22. ročník turnaje nebyl výjimečný jen změnou hostitele, ale také díky účasti dvou týmů – Bernartice se zúčastnili turnaje teprve potřetí, a to poprvé od roku 1995. Naopak pravidelný účastník turnaje, Jeseničtí, od letošního roku nasazují již jen jeden tým za svou školu (dříve byly týmy dva – pracoviště Průchodní a B. Němcové). Jesenické týmy ovládly posledních pět ročníků, v javornické hale se jim ale při předchozích třech účastech příliš nedařilo a i letos vypadli již ve čtvrtfinále. I přes velkou podporu místních diváků vypadl ve čtvrtfinále i domácí tým z Javorníku, a to i přes to, že první gól na turnaji obdržel až při osudném penaltovém rozstřelu. Malou útěchou tak mohla být aspoň individuální cena pro nejlepšího brankáře turnaje Adama Polčáka.
Boje ve skupinách byly letos velmi vyrovnané, stejně tak i vyřazovací část nabídla dramatické okamžiky až do posledních chvil. Skvělý obrat čtvrtfinálového zápasu málem předvedli Mikulovičtí, kteří ještě minutu před koncem prohrávali 3:0 a nakonec v posledních vteřinách sahali po vyrovnání. V semifinále Česká Ves v dramatickém rozstřelu rozhodla až v šesté sérii zápas se Žulovou, která si poté spravila chuť v boji o třetí místo a odvezla si tak potřetí za sebou pomyslné bronzové medaile. Drama si diváci užili také ve finále. Jedinou branku finále vstřelili sice Supíkovičtí - bohužel však do vlastní branky. Zbytek zápasu bojovali, snažili se, ale do branky České Vsi míč neprotlačili, nepodařilo se to ani nejlepšímu střelci turnaje Adamu Pudilovi. Z vítězství na Formela Cupu se tak mohli poprvé v historii radovat hráči z České Vsi, kteří konečně prolomili smůlu prohraných finálových zápasů, napočtvrté se tak konečně dočkali a mohli zvednout vítězný pohár.
Formela Cup si za dobu své existence vydobyl pevné místo ve sportovním kalendáři jesenického regionu, za čímž je každoroční úsilí velkého množství lidí. Letos je potřeba kromě týmu organizátorů poděkovat také městu Javorník, ZŠ Javorník a jejím zaměstnancům, kteří pomáhali s organizací turnaje, a také vedoucím týmů, kteří vedli své svěřence v bojích o cenný pohár.

Celý článek a výsledková listina