FOTBALISTÉ ZE SUPÍKOVIC PODRUHÉ V HISTORIE POZVEDLI NAD HLAVU FORMELA CUP

V pátek 1. dubna se uskutečnil 23. ročník Formela Cupu – Memoriálu Romana Mroska, tradičního fotbalového turnaje pro žáky 1. stupně základních škol. Vítězem se stal tým ze Supíkovic, který po loňském druhém místě dokázal tentokrát vystoupat na metu nejvyšší.

Formela Cup patří mezi nejdéle konající se sportovní akce na Jesenicku. Od prvního ročníku v roce 1994 letos poprvé mezi organizátory chybělo jméno Romana Mroska, pro kterého byl loňský ročník poslední. Na zakladatele turnaje však organizátoři nezapomněli a jeho památce věnovali tento turnaj, který by bez jeho nadšené práce s mládeží a lásky ke sportu nikdy nevznikl.

Stejně jako loni letošní rok hostila Formela Cup javornická sportovní hala, která vytvořila malým fotbalistům a fotbalistkám perfektní zázemí. Po úvodním slovu starosty města Javorníku Jiřího Jury odstartovala skupinová fáze turnaje. Již od prvních zápasů skvělé výkony předváděli týmy z Javorníku a Supíkovic, ke kterým se později přidali také týmy z Vidnavy a Jeseníku. Tato čtyři družstva také zaslouženě postoupila do semifinále. V něm se nejdříve střetnul do té doby suverénní Javorník s Vidnavou. Vzhledem k nerozhodnému stavu dospěl zápas do pokutových kopů, Javorničtí měli několikrát možnost utkání rozhodnout, jenže to se podařilo nakonec až v 8. sérii hráčům Vidnavy. Javornickým nepomohl ani skvělý výkon Adama Polčáka, který táhl svůj tým nejen v poli, ale také se několikrát zaskvěl jako brankář při pokutových kopech. V druhém semifinále si naopak tým Supíkovic rychle vytvořil náskok a ten si již v poklidu uhlídal. Jeseník a Javorník tak museli svést bitvu dvou poražených semifinalistů o třetí místo, kterou poměrně jednoznačně pro sebe získal domácí Javorník. Javorničtí tak za velké podpory domácích fandů zakončili turnaj s bronzovými medailemi na krku. Posledním zápasem fotbalového dne bylo finále mezi Supíkovicemi a Vidnavou, ve kterém Vidnavští přes bojovný výkon nestačili technicky vyspělému týmu Supíkovic, který táhli především bratři Pudilovi - Miloš a Adam (nejlepší střelec turnaje a druhý nejlepší střelec historie turnaje). Družstvo Supíkovic si tak znovu po dvanácti letech odvezlo domů pohár pro vítězný tým.

Formela Cup si za dobu své existence vydobyl pevné místo ve sportovním kalendáři jesenického regionu, za čímž stojí každoroční úsilí velkého množství lidí. Letos je potřeba kromě týmu organizátorů a ZŠ Javorník poděkovat za vystoupení tanečnímu kroužku HULA-HOP pod vedení Dagmar Bury a také sponzorům turnaje, kterými byli Sport 2000, Adrenalin park Česká Ves a Woox.

INDIVIDUÁLNÍ OCENĚNÍ:
Nejlepší hráč: Adam POLČÁK (Javorník)
Nejlepší střelec: Adam PUDIL (Supíkovice) – 13 branek
Nejlepší brankář: Matěj KOZUB (Žulová)
Největší talent: Filip OŘÍŠEK (Jeseník)
Nejlepší hráčka: Vanessa MACHŮ (Stará Červená Voda) – 2 branky

CELKOVÉ  POŘADÍ :
1. SUPÍKOVICE 
2. VIDNAVA 
3. JAVORNÍK 
4. JESENÍK
5.-6. ČERNÁ VODA, ŽULOVÁ
7.-8. ČESKÁ VES, LIPOVÁ-LÁZNĚ
9.-10. BĚLÁ POD PRADĚDEM, STARÁ ČERVENÁ VODA
11. VÁPENNÁ

Podrobné výsledky